06 March 2014

Donat Kentang



Ada satu masa entah bila saya tak ingat dasar pelupa, saya bagitau ke Azua yang saya teringin sangat nak makan donat. Taknak donat tradisional melayu salut gula tu, nak Dunkin Donut ka, Nash Donut ka, Big Apple ka ya Allah dasar memilih. Seminggu lepastu Azua datang rumah dengan Waheeda bawakan saya donat sedap gila banyak betul comel pulak tu dari House of Mini. HOW CAN I NOT LOVE THEM ??




Sebenarnya saya nak share 'resepi donat kentang sedap gila rugi hampa tak cuba buat dah la senang'. Saya ternampak sepupu saya share resepi ni dekat wall Facebook dia, bila tengok semua bahan dah ada, ok set esok kita buat ! Saya ni jenis tak boleh tunggu kalau nak buat apa-apa. Kalau tetengah malam rasa ya ampunn teringin sangat nak makan kek coklat, terus bangun pergi bake dekat dapur ok.




So semalam boyfriend cakap nak makan donat, jadi sayang bikin donat kentang untuknya. (boyfriend = perut)


Resepi saya rujuk dekat Buku Resepi

Donat kentang simple

Oleh : Pn Pzza
Like : Buku Resepi


Bahan-bahan :

2 biji kentang direbus dan dilecek
3 cawan tepung gandum (saya guna tepung Rose)
3 sdb gula halus
3 sdb minyak masak
3 sdb susu tepung
2 sdt yis kering (resepi asal guna mauripan, saya guna kijang)
190 ml air suam






Cara-cara :

  1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas pengadun khas yang ada penguli. (Saya uli pakai tangan ja sebab nanti malas nak basuh peralatan -_-") 
  2. Tambahkan air jika tepung kelihatan kering. Uli sehingga doh tak melekat di jari.
  3. Perap 1 jam sehingga tepung naik 2 kali ganda. Boleh pergi main Candy Crush dulu sementara menunggu.
  4. Leperkan doh sambil ditumbuk-tumbuk bagi tujuan membuang angin.
  5. Bentukkan menjadi seperti donat dan buat lubang di tengahnya atau canai dan terap guna acuan donat. (terpulang)
  6. Biarkan adunan yang telah dibentuk seketika, agar dia mengembang naik lagi.
  7. Panaskan minyak menggunakan api yang paling kecil, minyak jangan terlalu panas semasa diawal menggoreng, kalau tak nanti hangus warna tak cantik.
  8. Angkat dan toskan. Gaul donat dengan gula halus. Oh yang ni kena buat masa donat masih panas, sebab nanti bila dah sejuk gula tak lekat pada donat.





Sebab dah malas nak buat lubang di tengah, terus bulat-bulatkan ja. Atia cakap ini donut ball. Tehehe. Saya buat tak guna acuan pun sebenarnya sebab tak ada acuan donat dekat rumah. Itu pasal donat semua tak sama saiz. Haritu masa dekat kedai bahan bakery, dah nampak dah acuan depan mata tapi tak terambil pulak. Haihh.




Serius sedap tak muhung hampa. Memang akan terus guna resepi ni la kalau nak buat donat lagi. Orang cakap resepi donat kentang ni paling lembut, tinggal semalaman pun lembut lagi. Tapi hmm memang tak boleh nak buat experiment 'tinggalkan donat semalaman dan lihat sama ada ianya masih lembut pada keesokan hari' sebab dekat rumah ni semua perut naga.




Hampa semua kena cuba buat tau. Bye ! 

28 comments:

Liyana Lunia. said...

NAK NAK NAK ! boyfriend kita ni bila mata tengok makanan terus dia terlonjak gembira. nanti musuh (lemak) saya suka cmne :(

Nur Najihah said...

amboi kak alia buat donut..haha..sedap2..ingatkan boyfriend tu abg ajim, perut rupanya..comey donut ball tu.. :D

Amanda Suria said...

boyfriend = perut..kelakar la Alia..hehehehehe

Atiqah Jasrizal said...

Mesti rasa kentang kan?
hrmmmm, I prefer the tradisional one.
yg bt sendiri, sgt2 best!.
heeeeeeee, sja nak menyibuk :p

Mazni Munawar said...

kak aliaaaaa. comelnya donut tu. ade jugak donut kentang eh, tak penah dengar lagi. kreatif pun ade :D

♥ Nana BamBam ♥ said...

boyfriend i pun tetibe nak ngidam donat kentang u...ada lagi untuk i tak dear? hehehehehe :v


p/s : oh kat area museum penang mmg ada kafe kucing ekk..wah nak gi..nak gii :D

msredcheesecake said...

akk ni rajin makan je, malas nak buat... tak pandai...hheesedap nampaknya tu

mizahhazel said...

Baguih la share resepi. Suka blog hampa yang kemas :)

Roha said...

singgah membalas kunjungan..hai Alia,salam kenal dari akak :)

thanks yer sudi singgah n follow blog akak,done follow here..

akak suka la blog alia,kemas jer..then banyak resipi..jarang tau umur seusia alia minat dalam dunia baking ni..salute lah dear :)

donat kentang mmg gebus kan..akak penah buat tapi masa tu blum ada blog lagi hehe...

Nurhazlin Hussein said...

Mcm senang je nak buat . A must try recipe . Thankss ! ^_^

Nurhazlin Hussein said...

Tag akak ! :D

http://hazlinhussein.blogspot.com/2014/03/giveaway-owndesignbook-by.html

Farah Arina said...

i pun suka donut hm nak donut tu

Dira said...

Salam. First time visit sini.

Gambar awak cantik-cantik. Header pun cantik. hahaha *Jakunness*

Suka buat donut. Tapi kadang-kadang malas nak tunggu rxn yeast dengan adunan. Sobs. so forever cekodok je lah.

Bye :)


Yanis said...

dapnyer!!!

Pondok Usang said...

nak cube rasa leh tak.. =)

MaMa MuRsYiD said...

Kena cuba jgk ni.. Balik keje japg terus sinsing lengan wat donut kentang.. Yeah yeah.. Hakak jenis x sabaq jgk.. Baka org kedah kot... Hakhak.

Siti Hajar said...

nampak sangat gebu dan sedap! nak makannn~

a's said...

nice blog you have here laila!
and you photos are all awesome :)

Nurul Aini said...

Boyfriends akak pula kata dia lebih suka makan nasi minyak terengganu ..ayam dan acar tadi. Lagi mengancam boyfriends akak yang dok berkeroncong dan dondang sayang ni, Alia..akak lapor..hehe. Akak tak pernah buat donat kentang ni. Macam manalah rasanya ya.

shasha yacob said...

woaaaa, saya lebih sukaaa big apoll. hehe

nik ros said...

nakkkkkk.sedapnyerrr

ct kektus said...

nampak gebu gituu donut-donutnya.
tapi kan, akak ni pelik sikit. lagi suka donut yang keras-keras. haha kalau lembut sangat nanti cepat muak. hehehee

Zana Mn said...

thanks dear share resepi, donut kentang ni mmg sedap mak akak selalu buat :)

Farha Abu Kasim said...

Donat kentang ni bleh bakar x?

salizahamid said...

Tq for sharing

salizahamid said...

Thanks for share resepi...mmg terbaik dan simple

Ctkt cute said...

thanks for the recipe..saye dh try memg lembut, gebu & lemak..anak2 saye sukekannye..

aimisarah abdullah said...

salam.
saya google mcm2 recipe donut,
yg ni so far gebu ,lembut ja donut.
1st trial - ganti guna tepung roti wholemeal dgn bred softener
2nd trial - tepung biasa dgn bread softener
3rd trial - folow recipe exactly (tapi buat half ja,dapat dlm 22 biji cmtu)

donut memang gebu,

next trial nk mixed tepung roti wholemeal n tepung biasa.

bahan2 pun mudah ja,for eg guna minyak.kalo merjerin tu mcm lmbat sket ja nak buat. :p

thanks!!!