12 March 2014

Nasi Minyak Terengganu dan Gulai Kawah (Ayam)



Ok lah. Ini kali pertama saya buat nasi minyak dan ayam masak gulai kawah. New achievement unlocked lah kiranya ni ;) Saya jarang masak nasi dekat rumah, sebab mak yang selalu masak dan tak harapkan saya masak nasi tsk tsk. Memang boleh bilang dengan jari la berapa kali ja saya pernah masak nasi. Kasihan betul kehidupan seorang Alia ini. Apa benda tah reti masak lauk tapi tak pandai masak nasi T_T


Saya share resepi di sini, untuk rujukan saya sendiri kalau tiba-tiba mood rajin datang suruh masak lagi nasi minyak ini. Ehem dan mana la nak tau kot kot Muhammad Adzeem tergerak hati nak masak dengan housemates dekat Parit Raja tu kan, boleh la ikut resepi yang telah daku sediakan ini ihik ihikk !




Bila nasi dah masak, seorang Alia terus tak sabar nak rasa. Alahaii sedap betul rasa dia, wangi pulak tu. Terus teruja nak letak pewarna pada nasi. Jadi apa yang dapat saya simpulkan di sini ialah, memasak nasi dan lauk pauk tidaklah sesukar mana sebab kita boleh adjust ikut citarasa kita. Tak macam buat kuih dan kek, ukuran semuanya kena tepat u_u


Saya masak nasi guna beras biasa saja. Resepi yang saya jumpa, paling senang lah rasanya, menggunakan beras Basmathi. Jadi saya adjust resepi ikut kesesuaian berasa yang saya guna. Jadi kalau tiba-tiba dekat rumah  hampa ada beras Basmathi yang cantik ituww, boleh la ikut resepi asal di sini





NASI MINYAK TERENGGANU - Hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahan:

3 cawan beras biasa
3 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - disimpul
pewarna kuning


Bahan utk menumis :

1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar planta
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 inci halia
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
(halia, bawang merah dan bawang putih dimayang)





Cara-cara :
  1. Beras dicuci kemudian ditoskan.
  2. Panaskan minyak sapi dan planta dalam periuk. Masukkan bahan tumis.
  3. Goreng hingga naik bau / kekuningan
  4. Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata.
  5. Masukkan air dan susu.
  6. Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika.
  7. Kemudian gemburkan nasi guna garpu.
  8. Sedia dihidangkan bersama lauk pauk.

Saya gandingkan nasi minyak ini dengan ayam masak gulai kawah. Because daging is too mainstream. Dan saya tak guna rempah gulai kawah pun ihik ihikk ! Adoi dah pergi market pun terlupa nak beli rempah. Takpa, takpa. Jangan panik, jangan risau sebab resepi yang saya ikut dari blog LiNa Pg ni pun pakai rempah kari saja ;)





RESEPI GULAI KAWAH

Bahan-Bahan:

1/2 kg daging lembu hiris nipis (saya gantikan dengan ayam)
1 paket kerisik (40g)
1 paket kecil kari daging
1 labu bawang merah (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
5 biji cili padi (saya tambah)
2 cm halia (kisar)
1 cm lengkuas (kisar)
5 biji cili padi (kisar) - saya tambah
2 batang serai (ketuk)
3-4 sb cili giling
3 helai daun limau purut (saya tak letak)
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
3sb gula merah
2 keping asam keping
minyak
garam
air





Cara-cara :

  1. Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik, bahan kisar, serai ketuk sehingga wangi dan garing
  2. Satukan cili giling dan rempah kari, jadikan pes, tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
  4. Masukkan santan, kerisik, garam, gula merah, daun limau purut dan asam keping.
  5. Biarkan mereneh. Kacau sekali sekala (untuk mengelak hangit, tapi jangan kuat sangat nanti ayam hancur)
  6. Biarkan sampai pekat. Tutup api. Dah siap n_n
  7. Sedap dimakan dengan nasi atau roti. Oleh itu  lebihkan kuahnya supaya nanti bila lapar tetengah malam, boleh cicah dengan roti gardenia. 




Oh ya, jangan lupa buat jelatah sekali untuk lebih rasa kenduri. 

RESEPI JELATAH / ACAR DARAT / ACAR TIMUN DAN NENAS

Bahan-bahan : 

Timun
Nenas
Cili merah
Lobak merah
Bawang besar
Cuka
Gula
Garam

Cara-cara :

  1. Potong timun, nenas, cili merah, lobak merah, bawang besar. Potong ikut suka ;) Sebab ada sesetengah orang yang suka makan bila dipotong nipis. Kalau saya, saya suka besar sikit :D
  2. Satukan semua bahan dan gaulkan bersama sedikit cuka, garam dan gula.



Selamat mencuba ! Resepi ni senang sangat, masa penyediaan pun tak lama. Jadi, apa tunggu lagi ? ;)


31 comments:

msredcheesecake said...

sedapnya nampak ayam tu

Adzeem Mahadzir said...

Memang Muhammad Adzeem memang takkan pernah tergerak hati la -_- mana reti masak. kek coklat pon guna tepung segera ja :P

sYiRa LoKMaN said...

menyelerakan :D

Aina Izati said...

Ya Allah, mesti sedap punya nih.
Kak Alia dah mimpi masuk Masterchef, tapi kan, bila pulak la nak mimpi akak mai hantaq sikit makanan. T.T
Mai hantaq lunch ka apa dkt deqna ka khennn haa. Hiks.

Untung abam Ajim. :')

Atiqah Jasrizal said...

ya ka gulai kawah? hrmmm, kawah besaq mana? :p

mamamursyid said...

sodapnyaaaaa...

Farah said...

Alahai, meleleh air liru tengok gambar ni

Nurul Aini said...

Masuk blog alia..tak sah kalau tak nampak gambar makanan..Alahai..akak buka blog alia time pagi, perut pula nyanyi dongdang sayang. Memang meletup lah..hehehe..Sedap. Nak cubalah.

p/s: Gambar alia ambil mesti cantik!! Kongsi tips please..hehe. ^_______^

Nur Najihah said...

kak alia ni mmg terer la bab masak2 ni..plating pun lawa..sedap betoi tgk, sebijik mcm nasi kenduri..haha

Fazleyatul Aini said...

nak datang rumah makan bleh tak hihihi

Sheila Salim said...

Assalamualaikum Alia. wahh terbaik. akak dah lama tak masak gulai kawah. biasa guna daging je. hiewhiew.. nak rasa sikit, sila pos ke rumah akak ekk ;p

Mazni Munawar said...

sedapnya nasi minyak. lauk ayam masak merah lak tu >< bestnya jadi akak ni, pandai masak. hehe

Zahidah said...

Assalamualaikum.. Wah nampak sedap! Akak ni dah boleh kahwin ni hahaha :D

Farah Arina said...

nak ayam tuuuu

~MommyAqilMedina~ said...

Wahhnampak sedap esp tang ayam tu..melelh air liur tengok..hihi..teknik gambar pon cantik dan menarik sangat..

shasha yacob said...

wawww nampok sodap yohh. dah ada ciri ciri wanita sejati nih hehehe

nik ros said...

ya Allah.sedapnyer. tgk ayam tu lagi buat terliur..hehhe

bukan bulat said...

hemohh2 . tetibo tersa lapar pulak ni . eheemmm

♥ Nana BamBam ♥ said...

nanti send kat umah kak nana ye..

teheee

ct kektus said...

kenapa nampak sedap ni. hohooo
ni macam dah boleh amek tender utk majlis kawen ni. hehehe

LiNa_Pg said...

Assalam...terima kasih sudi cube rcp gulai kawah tu..n bagi credit back link ke blog saya..
Nampak sedap tu..memang kena sangat nagn set nasi tu

eyqa yushaiza said...

nampak sedap. macam dekat restoran gitu :DD

Husein Rider said...

Kenapa ada nama Terengganu? Alia orang ganu eh? Tak nampak beza nasi minyak dengan negeri lain..

by da way, looks like delicious. yummyyy

Dahlia Daffodil said...

wahhh...jeles la dgn alia sbb pndai masak.. sy ni klu nak try masak tu niat dah ada tp tkot x sedap, terus ckp, "taper laa.. nnt tkot x dak yg nk mkn..sob3"

p/s:untung ang adzeem..hahaha

Miss Boo said...

sedapnyaaa... air liur pun dah nak keluar ne... hikhikhik

http://missbaybeeboo.blogspot.com/2014/04/giveaway-by-sha-malek_6.html
tlg wish kat situ blh x? tq :)

Lyaa Suriany said...

ya Allah.
tengok nasi pun telan air liur apetah lg ayam tu.
food presentation memang A .
hehe

syakey said...

sedapnya! dah lah gamba lawa, menarik sangat. boleh nak copy resipi ni thankyou!

IFA Athirah said...

hamboiii.cantik2 gmbr. mesti sedap jugak ni :)

ayu yahya said...

pergghhh pakej...nampak sedap...gambar cantik...resepi best... hai salam perkenalan jom singgah n follow ayu www.qaysaasupplement.blogspot.com

Mila Anggong said...

pic dah lawa..makan pun mesti sedap...tq for sharing k..

Nur Diyana Binti Muhamad Isa said...

sedapnya. menarik sgt gmbr tu. buat hati tak sabar nk cuba