03 March 2013

Biskut Chocolate Chip Famous Amos ( Home Made )













Bahan-bahan Diayak
280 gm ( 2 1/4 cawan ) tepung gandum
10 gm ( 3 tsp ) serbuk koko
2 tbsp tepung jagung
1/2 tsp soda bikarbonat
2 tbsp susu tepung
Secubit garam - Terlupa letak ! Hahaha xD



Bahan-bahan Lain
250 gm mentega
150 gm gula kastor
1/2 tsp esen vanila
1 biji kuning telur
100 gm ( 1/2 cawan ) coklat cip - boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa
100 gm sebarang kekacang ( walnut, badam, gajus dan lain-lain yang dicincang ) - Saya letak badam cincang
Kismis - Optional ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa ) - Saya tak letak sebab tak suka makan kismis. Pun boleh ?



Cara-cara

  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak. Boleh juga diuli menjadi bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar. 
  6. PERHATIAN ! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  7. Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 25 minit bergantung kepada saiz bebola² adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  8. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.






Sebelum dan selepas dibakar. Saya sudukan terus atas baking paper. Tekan-tekan sikit.

Lepas dah bakar, err tak la kembang sangat pun. Ter-kurang soda bikarbonat, mungkin. Tapi kalau hampa buat, jadi kembang terlebih lepastu bercantum dengan kawan sebelah dia, jangan salahkan saya.






Sedap weh. Crunchy gila :D

Kalau ikut adunan yang saya guna, boleh la dapat dalam 4 balang biskut tu. K ? Selamat mencuba !

Ewah.


35 comments:

Syat0za Zai said...

sedapnya =9 lama x makan biskut tu :D

Nurul Aini said...

Waaa...sedapnya..gambar dia tu pun dah menarik. Akak suka makan biskut ni,,yummy. Rajin Alia buat. hehe. Akak malas, tahu makan je. ^____^

~didiey~ said...

ala...nmpk sedap...pos sikit! hehehe

Cik Syida said...

sedapnya. Tengok gambar dah terliur. hehehehe

are_lin@yu said...

sedapnya..trgin nk cuba ;)

Maria Menado~ said...

wah. menarik ni alia.. akak kena try nanti. hehe. thanks share. hehe.

aina izati said...

Ewahhh :3
Rajin betui akak nie. Untung abam Ajim. HEE ;)
Ehh,ada lagi tk dekat rumah.? ;p

miz ruha said...

bestnya tengok biskut tu...
tak tahu bila ada masa untuk buat...

ini untuk alia... ^_^
http://www.mizruha.com/2013/03/review-follower-789.html

Mrs Velentine said...

sedapnya

Etuza Ezawarna said...

done follow, rasanya ada drop komen kat sini.it's ok..

Etuza Ezawarna said...

ooo ya ke!..terima kasih beri info, cantik blog ni ..

hana hadi said...

untuk dijual ka? cantik sangat pembungkusan.. hehe hana jarang makan cokies. mcm sedap..

My Little Diary said...

saya suka makan jer... :)

Faridzuan said...

Biskut coklat memang sedap! XD

Arisa said...

Love this post... <3

maz said...

Salam ukhuwah dan kunjung balas alia..mksih ye sdi sngah dpur kcik kmaz yg xsbrapa tu...waaa wpun student..rjinnya msak2..mcm2 ada..malu plak kmaz..cntik pic alia..suka kmaz tgkk...mtak bskut sbtol...

♥ Nana BamBam ♥ said...

baq 1 biskut..nak rasa,comment dan kasi markah...cepat2! :D

nik ros said...

hehe..biskut ni ada kat umah. nik sis baru jea buat aritu.sedappp sgtt

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. sedapnya! akak nak cuba resepi alia ni nanti! bookmark! hhee

snsdlovermuahahaha said...

Boleh x pakai gula halus ??

snsdlovermuahahaha said...

Sedap nie!

lilieyz said...

Nampak sedap. Nanti saya nak try buat untuk raya .

Anonymous said...

tq pd alia...sy dah cuba resepi ni...sama sebijik xde terkurang or telebey pon bahan2nya...hasilnya...? biskutnya sgtlah rapuh...gurih....terbaeeekk...tq ye...

Anonymous said...

tbsp tu ape? 1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp soda..
Tsp tu ape ye..sorry..nk cuba resepi ni

nur hafizah said...

Tumpang tanya,tsp/tbsp tu mcm mna ye?saya nk cuba buat tp xtahu sukatan.

Alia Laila said...

@ Anonymous & Nur Hafizah :

tbsp tu tablespoon, tsp tu pula teaspoon :)

Minta maaf kalau kurang jelas, harap dapat membantu ^-^

Anonymous said...

wahh ! sedap nyeee

zan said...

Membantu!!!!!!thanks...

Anonymous said...

salam sis nk tye sume jenis susu tepung blh ker..susu tepung baby blh letak ke..tq

Alia Laila said...

Alamak awak saya taktau la boleh ka dak bubuh susu baby minum tu. Boleh la kut. Hehe :B

Anonymous said...

sis letak susu tepung ape..klu x letak rasenye same ke

Alia Laila said...

Saya terbaca orang kata lagi sedap kalau letak susu tepung, kalau tak letak pun takpa. Saya guna susu Anlene yang mak saya minum hahahaha ok no, I'm serious.

sheera said...

Salam kak..ni ori ke pic biskut akak..sb ad blog lain mcm pic same sgt...tp pic akak lg terang...tengah tgok2 resepi nk bt biskut cip ni..hehehe..

sheera said...

Salam kak..nk tanye ni ori pic biskut akak ke? Sb tgok ad blog lain pic sgt2 same, cume pic akak lg terang...sy dok cri resipi nk bt biskut ni...tp sy ni klu tgok pic mcm best bru try hehehe...

sheera said...

Salam kak..ni ori ke pic biskut akak..sb ad blog lain mcm pic same sgt...tp pic akak lg terang...tengah tgok2 resepi nk bt biskut cip ni..hehehe..